AdHoc szolgáltatások

Az AdHoc kifejezés latin eredetű. A számítástechnikában általában azon szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek bizonyos igények azonnali megvalósítását, teljesítését biztosítják.

Mivel a rendszereink nyitottak, ezért egyes papír-jelentéseket, listákat, mentéseket, szűrőket ún. AdHoc jelleggel tartalmaz. Pontosítva az előző mondatot: benne van ezeknek a lehetősége, bár nem a megszokott rögzített formában, de éppen ezért sokkal tágabbak ezek a lehetőségek. Ezen szolgáltatásoknak használatához különösebb számítógépes tudás a felhasználó részéről nem szükséges, viszont a rendszert jól kell ismerni hozzá. A nagy előny itt abban rejlik, hogy a felhasználó környezetéből származó kimutatások, jelentések, statisztikák nagy része újabb pénzügyi befektetés és programváltoztatás nélkül is megvalósítható.

AdHoc keresés

A programok hatalmas adattömegéből sokszor csak bizonyos részére vagyunk kíváncsiak, általában azt szeretnénk tudni, van-e adott tulajdonságú (azaz adott információ-halmazzal bíró) adatunk. Vajon van-e ezekre jobb megoldás, mint egyesével végignézegetni a táblázatok adatait? Természetesen van. Akár ilyen, akár hasonló típusú problémákkal kerülünk szembe, minden esetben lényegében véve az igényünk az, hogy csak azokat az adatokat dolgozzunk, amelyek bizonyos feltétel(ek)nek megfelelnek. Ilyenkor segítségül hívhatjuk az AdHoc keresést. Ha jól fogalmazzuk meg feltételeinket, a rendszer kikeresi nekünk az adott tulajdonsággal rendelkező adatokat, a többit pedig ideiglenesen “elrejti”. Ez egy rendkívül fontos és hasznos funkció, amit sokszor olyankor is használhatunk, amikor nem is gondolnánk erre.

Az AdHoc szolgáltatásoknak nincs korlátja, azaz tetszőleges számú kérdés összeállítható és el is menthető, hogy a későbbiekben ne kelljen újra összeállítani. A jó válaszhoz a felhasználónak nyilvánvalóan figyelnie kell arra, hogy jól fogalmazza meg a kérdést! A rendszert kellőképpen ismerő felhasználók könnyen, gyorsan képesek kereséseik megadására.

Az AdHoc keresés ablaka

A keresés megadásakor egy listából választhat a felhasználó a rendszer valamennyi - számára a jogai alapján elérhető - adattáblájából, s azok valamennyi mezőjéből. Ezekre tetszőleges feltételt adhat meg. Az egyes feltételeket és, illetve vagy kapcsolattal kötheti egymáshoz. A felhasználóbarát, jól átlátható kezelői felület néhány egyszerű mozdulatra csökkenti egy mégoly bonyolult feltételsor megadását is.

A gyakorlottab felhasználók számára nagy előnyt jelent az összetettebb feltételsorok megadásánál, a zárójelezés lehetősége.

A feltételek összeállításánál a szokásos módon használhatjuk a szótárakat. Ez elősegíti a pontos keresést, mert ha az adatot a feltöltéskor is, valamint a keresés megadásakor is a szótárból vesszük, akkor nem fordulhat elő, hogy gépelési hiba miatt nem találjuk meg a keresett sorokat.

AdHoc lista

Az AdHoc lista segítségével lehetőséget adunk felhasználóinknak, hogy az általuk kiválasztott adatokkal lista típusú nyomtatásokat végezhessen. Az összeállítás során csak a kívánt mezőket, és azok sorrendjét kell megadnunk, így tulajdonképpen összeállítottuk listánk oszlopait.

A nyomtatás mindig az AdHoc keresés feltételeinek megfelelő adathalmazra érvényes rekordokra vonatkozik.

Az AdHoc tábla leírása

Az AdHoc tábla segítségével előre meghatározott adatcsoportok közül kettőt kiválasztva készíthetünk táblázatot. A táblázatban a kiválasztott adatoknak megfelelően a lapok előfordulását fogjuk látni, számszerű adatok formájában.

A táblázat kétirányú, azaz tetszőlegesen választható meg a függőleges, illetve a vízszintes tengelyen látni kívánt adatcsoport.

A táblázat készítése során lehetőségünk van AdHoc keresés megadására. Ehhez nem kell külön a program főablakába kimennünk, hanem itt, közvetlenül is meghívhatjuk az AdHoc ablakot.

Az összeválogatás után a táblázat lementhető, amit a későbbiek során fel tudunk használni pl. az összehasonlításhoz.

AdHoc táblázat összehasonlítással

Az összehasonlítás során az elkészített táblázat adatait tudjuk összevetni egy korábbi táblázatunk adataival. Az összehasonlítás természetesen csak egymással "kompatibilis" táblák között végezhető el. Ez azt jelenti, hogy mindkét táblázat függőleges és vízszintes adatcsoportja meg kell hogy egyezzen. Ilyen műveletnél a program automatikusan csak a megfelelő táblázatokat ajánlja fel a felhasználónak.

A cellákban az eredeti értékek mellett megjeleníthetők az összehasonlított táblázat eredeti értékei, illetve a két érték közötti eltérés az eredeti táblázathoz viszonyítva. (A különböző értékek más-más színnel jelennek meg.)

Az eredeti táblázatból grafikon készíthető, melynek tulajdonságai ízlésünk szerint tetszőlegesen állíthatók.

AdHoc táblázat grafikonja

A táblázat és a grafikon nyomtatására is lehetőséget kap a felhasználó. Opcionális eset a meglévő AdHoc keresési feltételek nyomtatása.

 

<<< Vissza az előző oldalra