Termékeink általános jellemzői

Rendszereinkben érvényes szabványok

A rendszereink egységes kezelői felülettel rendelkeznek, ezáltal a felhasználó egy modul megismerése után a következő kezelésében semmi újat nem lát, így csak az új modul speciális funkcióinak ismeretét kell elsajátítania, s nem a teljes kezelés módját. A kezdő, számítógéppel még csak ismerkedő felhasználót pedig nem zavarja össze a tanulás fázisában a sok, különféle módon kezelhető modul.

Szótárelv

A rendszereink maximális mértékben támogatják az ún. szótárelvet, mely a gyorsabb adatrögzítést és a pontosabb lekérdezést teszi lehetővé. A szótárelv lényege, hogy a gyakran előforduló adatokat (pl. irányítószámok, utcanevek, VTSZ, ITJ, WHO-, és BNO-kódok) külön eltároljuk, s amikor szükség van rájuk, a szótárból beemeljük. Lehetővé válik például egy utcanév néhány billentyűleütéssel történő rögzítése, ezáltal a gépelési idő töredékére csökkenhet. Természetesen csak olyan adatoknál van ez így, amelyek már szerepelnek a szótárban.

A szótárak használata csökkenti a gépelési hibákból eredő tévedéseket, s pontos visszakeresésre ad lehetőséget. A szótárból beemelt adat megegyezik mindenhol, ahol a rögzítéshez használják a szótárat, s ott is, ahol valamilyen lekérdezést próbálnak végrehajtani, így nem fordul elő, hogy azért nem találnak meg egy adatot, mert pl. hosszú helyett rövid magánhangzóval írták be. Természetesen a keresések megadásánál is használhatók a szótárak, ezért ott sem kell fáradni az ilyen adatok begépelésével.

AdHoc szolgáltatások

Az AdHoc kifejezés latin eredetű. A számítástechnikában általában azon szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek bizonyos igények azonnali megvalósítását, teljesítését biztosítják.

Mivel rendszereink nyitott-támogató rendszerek, ezért egyes papír-jelentéseket, listákat, mentéseket, szűrőket ún. AdHoc jelleggel tartalmaz. Pontosítva az előző mondatot: benne van ezeknek a lehetősége, bár nem a megszokott rögzített formában, de éppen ezért sokkal tágabbak ezek a lehetőségek. Ezen szolgáltatásoknak használatához különösebb számítógépes tudás a felhasználó részéről nem szükséges, viszont a rendszert jól kell ismerni hozzá. A nagy előny itt abban rejlik, hogy a felhasználó környezetéből származó kimutatások, jelentések, statisztikák nagy része újabb pénzügyi befektetés és programváltoztatás nélkül is megvalósítható.
Bővebben az AdHoc szolgáltatásokról >>>

ChartMaker - Statisztikai modul

A technológiánk alapját képező (I.S.O.) szabványoknak megfelelően nyitott architektúrájú rendszereket fejlesztünk. Ennek megfelelően a végfelhasználó, mely az intézet piramis elve szerint bárhol dolgozhat a szakmájának megfelelő programon - igazgató, gazdasági vezető, főorvos, orvos, főnővér - a mindennapi gyakorlatban megkövetelt AdHoc, azaz itt és most kérdésekre kíván választ kapni, szakmai nyelven lekérdezni, vagy statisztikát készíteni. Ennek a felhasználó igénynek megfelelően vezettük be 1993-ban a magyar egészségügyben több mint 800 referenciahelyen használt statisztikai modulunkat, amit ChartMaker-nek neveztünk el.

Példa: orvos-szakmai megfontolások alapján:

A leggyakrabban használt a klasszikus számítástechnikai szolgáltatásokon túli megoldások (korfa, kétdimenziós, háromdimenziós, tortaszelet) ábrázolhatók. A megjelenített statisztikai adatok tartalmát (morbiditási, mortalitási, epidemiológiai, gyógyszer felhasználás, gyógyszer utilizáció) a felhasználó szabadon állíthatja elő.

Felhasználóink táborában számos sikeres pályázat köszönhető ennek a szolgáltatásnak.

Példa gazdasági vezetői szintű megfontolások alapján:

Vevő-szállító analitikán túlmutatóan tetszőleges időre vonatkozó (szállítási idő, fizetési határidő, stb.) és pénzügyi kérdés is feltehető.

Példa orvos-szakmai vezetői szintű megfontolások alapján:

A klasszikus kimutatások mellet felmerülhet adhoc jellegű költségelemző statisztika, iránydiagnózis és végső diagnózis, valamint a hotelszolgálat költségei között felmerülő összefüggések, melyek előre nincsenek beépítve rendszerünkbe, éppen ezért adhoc.

Alapelvek:

A bármelyik általunk szállított rendszer - vezetői, gazdasági, szakambuláns, osztályos, - rendszer részét képezi. Két fő funkcióból áll:

statisztikák összeállítása, készítése,
statisztikák megjelenítése.

Felhasználói és technológiai alapelv:

Az általános statisztikai modul funkciója az, hogy az információ érték, ezért minden rendszerünk rugalmasan, a felhasználó igényei szerint alakítható, és minden rendszerünk részét képezi a felhasználói oldal, mely szabadon alakítható és vezethető.

Pályázati statisztikák készítése

Az alábbiakban egy osztályos program példáját adjuk meg.

Az osztályon az orvos és nővér szintű adatok vezetése lefedi a teljes adminisztrációt és ezt kiegészítve, pácienshez vagy osztályhoz kötött, a felhasználó által igényelt adatlapok is vezethetők. Az egészségügyi gyakorlatban használt terminológiák szerint történő válogatás segítségével a program modul összeállítja a két vagy háromdimenziós megjelenítéshez szükséges adatokat.

Fontosnak tarjuk megemlíteni a sebességet, melyet úgy határozhatunk meg, hogy 15 feltett kérdés esetén (például: nő, diabeteszes, II. kerületi lakos, 52 éves stb.) 20 ezer - kitöltött adatokkal nyilvántartott - pácienst feltételezve a keresési idő 1 perc alatt van. Fenti sebesség természetesen vezetői, gazdasági rendszerek esetén is igaz.

Pályázati statisztikák megjelenítése

Mivel végül is részinformációkból képzett kimutatások vizuálisan könnyebben áttekinthetők és értékelhetők, ezért a megjelenítést tetszőleges színben, dimenzióban mindenki a saját szájíze szerint alakíthatja ki.

Az előbbiekben leírtak megjelenítését segítő eszköz, mely képes optimalizálni a megjelenítés formáját (két vagy háromdimenziós), annak színeit vagy éppen az egymás fölött megjelenő ábrákat.

A megjelenítés történhet bármely típusú nyomtatón.

Felhasználói arculatok kialakítása

Minden felhasználó a saját maga tudása és ízlése szerint állíthatja be a program alapadatait, ezáltal gyorsíthatja az adatok kezelését, valamint a program által használt képernyőket is testre szabhatja.

 

<<< Vissza az előző oldalra